Waarom die klim er moet komen: Dennis Ruijgt

Met enig regelmaat laten we iemand met passie voor de fiets, architectuur, natuur of een combinatie hiervan aan het woord. Centraal staat de vraag: waarom moet die klim er komen? En met die klim, bedoelen we natuurlijk die van ons. De eerste gastcolumnist die deze vraag kreeg voorgelegd is Dennis Ruijgt, ontwikkelaar van urban sports en verhalenmaker van beroep.

Door Dennis Ruijgt

“Zullen we een fietsklim bouwen naar de top van SnowWorld Zoetermeer?”, vraagt Arjen plompverloren tijdens een fietsritje door het prachtige maar vlakke Groene Hart. Ik liet een stilte vallen, wat maar weinig gebeurt in mijn geval, verslikte me in m’n mueslireep, nam nog maar een slokje uit m’n fietsbidon met speciale fietsdop om het wikkeltje van de muelslireep in te stoppen en riep: “Jááááááááa, geniaal!”

En ik was verloren. Sliep niet meer. Droomde alleen maar over KOMmetjes in Zoetermeer. Een kroning in het bergklassement en kussen van de rondemissen van de Tour de France in 2025. Al laat ik dat moment ook graag aan onze lokale held Ide, maar bon.

Ik ben ook direct naar Spanje vertrokken om in training te gaan. Immers, 70 meter is niet niks dacht ik. Trainen tot ik niet meer kon, koersen tot ik erbij neerviel. De meest prachtige gebieden mocht ik aandoen in Spanje, Rwanda, Italië, Kameroen. Maar het valt allemaal in het niet straks. Het uitzicht over het Groene Hart tot Amsterdam en Antwerpen aan toe, een klim van Angliruyaanse proporties op fietsafstand van huis voor de miljoenen fietsliefhebbers in de Randstad. 

Samen bezochten we de toekomstige buren, SnowWorld Zoetermeer, enthousiaste architecten, de mannen achter Die Berg Komt Er. Het enthousiasme was niet meer in toom te houden. Die klim komt er! Op naar de 70 meter!