Potverdikkie, wat is er al een hoop geschreven over de VAM-berg. En terecht hoor, hij is het beschrijven waard. Afgelopen weekend waren wij er ook eens present. Op de berg fietsen mochten we niet (er zijn nog meer mooie fietspaden in Drenthe, dus dat liep wel los), maar het EK Veldrijden was ook leuk. En Nederlands succes is altijd een mooi extraatje. Enfin, als je daarover wil lezen: hier is Wielerflits.

Wat misschien wel het mooiste is aan de VAM-berg, is te zien wat een idee los kan maken. Dat iets er niet was tot het werd gedacht. Eerst natuurlijk het realiseren van de routes op de VAM-berg zelf. De gemeenschapszin die de activiteiten daar meebrengen. Dat het een enorme boost geeft aan alle soorten fietsen in Drenthe (ze noemen het natuurlijk Op Fietse). Maar ook dat de Nederlandse (sportminnende) blik vaker dan voorheen op Drenthe is gericht, wat vast en zeker tot meer bezoeken leidt. De buren raken geïnspireerd. Andere buren ook. Het zelfvertrouwen groeit en er worden nieuwe plannen gemaakt.

Wij kunnen alleen maar dromen van een vergelijkbare impact. Bovendien kent het Buytenpark en omgeving een hele andere context met andere kansen en beperkingen dan in Drenthe. Niettemin laten we ons graag inspireren. Zo bezien mag ook Fietsklim Zoetermeer tot de bijvangst van het VAM-idee worden gerekend.