Het Project

Waarom een fietsklim?

Fietsen is de mooiste manier om de omgeving te beleven. Snel genoeg voor een leuk ommetje. Traag genoeg om het goed te kunnen zien. Buiten en stil, zodat je ‘t kunt voelen, ruiken en horen. Inspannend genoeg om mentaal ‘aan’ te staan.

Wij gunnen iedereen het fietsen. En wij gunnen alle fietsers de fietservaring waar zij naar zoeken. Voor sommigen is heuvelop fietsen zo’n ervaring. Door de inspanning naar boven, het vergezicht op de top en de beloning van de afdaling. In Nederland zijn de heuvels dun gezaaid. En in Zuid-Holland al helemaal ver te zoeken.

Daarom willen wij een fietsklim realiseren in het hart van de Randstad die zich kan meten met de beroemdste klimmen van het land. Uiteindelijk om zo nog meer mensen aan het fietsen te krijgen.

Om deze klim te realiseren hebben we de Stichting Fietsklim Zoetermeer opgericht. Met deze stichting werken we aan het ontwerpen, financieren en vergund krijgen van de fietsklim.

Waarom in Zoetermeer?

In het Buytenpark in Zoetermeer staat één van de weinige vrij in het landschap liggende hoge gebouwen in Zuid-Holland: de indoorpiste van Snowworld. Daarnaast ligt Zoetermeer in het centrum van de meest verstedelijkte regio van het land. Hier wonen heel veel mensen en daarmee ook heel veel fietsers.

Het hoogteverschil tussen het peil in het Buytenpark en de top van de piste bedraagt zo’n 70 meter. Dat is meer dan bijvoorbeeld de Cauberg (51 m) of de Amerongse Berg (63 m). De Van Brienenoordbrug (27hm), de Maeslantkering (17hm) of het Wassenaarseslag (19hm) vallen daarbij al helemaal in het niet. Om over het verschil in uitzicht maar te zwijgen. Oftewel, met een fietspad van beneden naar boven, realiseren we een voor Nederlandse begrippen hele serieuze klim. Limburgse proporties midden in de Randstad.